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Waivers

In some instances, a provider may ask you to sign a “waiver” prior to receiving care. This waiver 
may state that you accept responsibility for the total charge for any care that is not covered by 
your health plan. If you sign such a waiver, whether or not you are responsible for the total charge 
depends on the contracts that the Local Plan has with its providers. If you are asked to sign this 
type of waiver, please be aware that, if benefits are denied for the services, you could be legally 
liable for the related expenses. If you would like more information about waivers, please contact 
us at the customer service phone number on the back of your ID card.

 

 

Differences between our allowance and the bill

Our “Plan allowance” is the amount we use to calculate our payment for certain types of covered 
services. Fee-for-service plans arrive at their allowances in different ways, so allowances vary. 
For information about how we determine our Plan allowance, see the definition of Plan allowance 
in Section 10.

Often, the provider’s bill is more than a fee-for-service Plan’s allowance. It is possible for a 
provider’s bill to exceed the Plan’s allowance by a significant amount. Whether or not you have to 
pay the difference between our allowance and the bill will depend on the type of provider you use. 
Providers that have agreements with this Plan are Preferred and will not bill you for any balances 
that are in excess of our allowance for covered services. See the descriptions appearing below for 
the types of providers available in this Plan.
 

• Preferred providers. These types of providers have agreements with the Local Plan to 
limit what they bill our members. Because of that, when you use a Preferred provider, your 
share of the provider’s bill for covered care is limited.

Your share consists only of your deductible, coinsurance, and/or copayment. Here is an 
example about coinsurance: You see a Preferred physician who charges $250, but our 
allowance is $100. If you have met your deductible, you are only responsible for your 
coinsurance. That is, you pay just 30% of our $100 allowance ($30). Because of the 
agreement, your Preferred physician will not bill you for the $150 difference between our 
allowance and his/her bill.
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Remember, you must use Preferred providers in order to receive benefits. See page 18  for 
the exceptions to this requirement.
 

• Non-preferred Providers:
  

o Participating provider/Member facility. There are no benefits for care 
performed by Participating providers; you pay all charges. See page 18 for the 
exceptions to this requirement.
 

o Non-participating providers/Non-member facility. There are no benefits for 
care performed by Non-participating providers; you pay all charges. See page 
18 for the exceptions to this requirement.

You should also see section Important Notice About Surprise Billing – Know Your 
Rights below that describes your protections against surprise billing under the No 
Surprises Act.

 

 

Important Notice About Surprise Billing – Know Your Rights

The No Surprises Act (NSA) is a federal law that provides you with protections against “surprise 
billing” and “balance billing” under certain circumstances. A surprise bill is an unexpected bill you 
receive from a Non-participating healthcare provider, facility, or air ambulance service for 
healthcare. Surprise bills can happen when you receive emergency care – when you have little or 
no say in the facility or provider from whom you receive care. They can also happen when you 
receive non-emergency services at participating facilities, but you receive some care from Non-
participating providers.

Balance billing happens when you receive a bill from the non-participating provider, facility, or air 
ambulance service for the difference between the Non-participating provider’s charge and the 
amount payable by your health plan.

Your health plan must comply with the NSA protections that hold you harmless from unexpected 
bills.

 

 

Go to page 28.  Go to page 30.  
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